Monday, June 28, 2021

Siapa yang lebih susah?

Adalah sesuatu yang tidak kena apabila lori mengatakan kepada kereta kancil yang ia boleh mengangkut beban sebanyak satu tan, selepas melihat kepayahan kereta kancil mengangkut beban seberat 300kg.

Ataupun apabila kereta kancil mengatakan, yang ia tidak ada masalah parking di tepi jalan sehala tanpa menggangu lalu lintas, mengapa lori tadi tidak boleh?

Ia bukan tentang siapa yang lebih susah, selepas melihat susah orang itu tidak seberapa berbanding susahnya kita.

Ia tentang tahap kita yang berbeza-beza. Masing-masing ada kelemahan, ada kelebihan.

Apatah lagi semasa PKP ini. Memberi komen pada status orang yang meluahkan kesusahannya, dengan memberi contoh diri kita yang lebih susah ataupun ada orang yang kita kenal lebih susah, tetapi boleh menghadapinya, mengapa dia tidak boleh? Adalah sesuatu yang perit untuk orang itu. Kita digalakkan untuk melihat lagi orang yang lebih susah daripada kita supaya kita bersyukur, dan melihat kesusahan orang yang kurang susah pada pandangan kita, tidak akan membantu iman kita. Apa yang perlu adalah empati. Tidak kira sekecil mana susah orang itu, tetaplah simpati dan empati. Berikan kata-kata semangat dan mendoakan mereka. Ya, kita lebih susah, tetapi ia bukan lesen untuk berbangga dengan susahnya kita. Ia adalah sesuatu untuk kita insafi.No comments: