Sunday, June 27, 2021

Jiwa yang sakit

 Tekanan perasaan itu sangat benar wujudnya. Ia sesuatu yang boleh berubah menjadi satu penyakit dalam diri dan merosak akal sihat dan hati yang murni.

Siapa sahaja tidak pernah mengalaminya? 

Saya juga pernah dan malah, sering-sering.

Saya memahami satu fakta berkenaan tekanan perasaan, ia mampu berubah menjadi depresi. Akhirnya mental manusia tidak keruan, dan sekiranya tidak diberi rawatan awal, hujungnya boleh membawa kepada dua perkara yang ditakuti, menjadi gila ataupun cuba membunuh diri.

Namun untuk kesihatan mental, depresi bukan satu-satunya faktor. Banyak juga kerana keturunan, maksudnya hormon yang saya tidak tahu apa namanya, berlebihan dirembeskan oleh otak manusia. Jadi, untuk hal yang fizikal sebegini, ubatnya harus juga fizikal. 

Itu menjawab persoalan saya selama ini, mengapa mereka yang punyai masalah kesihatan mental harus kepada pil-pil yang pelbagai jenis. Kerana selama ini fikiran saya, rawatan sakit sebegitu hanya baring dan bercerita tentang masalah mereka kepada doktor. 

Ternyata kesihatan mental ini punyai ruang yang sangat luas, dan hanya doktor yang ada kemahiran sahaja mampu bercerita lanjut tentangnya.

Untuk orang biasa seperti saya, yang sering-sering mengalami tekanan hidup, hanya mampu berharap untuk menyibukkan diri dengan keluarga, dengan rakan-rakan sehingga tekanan itu terhapus atau terlupa bahawa saya punyai masalah yang belum selesai.

Pastinya juga, doa semoga terhindar daripada sakit yang tidak jelas tanda-tandanya ini. Tidak jelas tetapi kesannya sangat mematikan jiwa.


1 comment:

Kakmim said...

Welcome back to blogsphere!!