Tuesday, July 01, 2008

Cintanya seperti bintang

Kisah Kadir

Kadir banyak kisah cintanya. Kisah cinta Kadir itu rahsia tetapi untuk saya dia suka bercerita. Mungkin kerana apabila dia bercerita, teh tarik dan nasi lemaknya jadi percuma. Saya yang akan mengongkosi belanjanya. Walaupun begitu, kisah cinta Kadir tetap membuat saya mengerut dahi.

Terbaru, katanya dia pernah bercinta dengan anak Fateh Terim, jurulatih bola sepak negara Turki. Sambil mengosok-gosok batang hidung dia mengangguk perlahan memandang bungkusan nasi lemak di atas meja. Sesekali matanya di selang seli melirik ke arah saya, saya diam. Perlahan-lahan tangannya mengambil nasi lemak itu lalu matanya kembali memandang saya.

“Saya makan dulu ya. Saya tak bawa wang,” kata Kadir tersenyum menampakkan giginya.

Saya mengangguk perlahan lalu tangan di atas meja saya turunkan ke bawah.

“Anak Fateh Terim cantik, matanya bulat berwarna coklat,” kata Kadir lalu menyuap sudu pertama.

Saya hanya diam mendengar. Tangan sudah saya masukkan ke dalam poket kanan.

“Suatu hari kami berdua berada di stadium, melihat ayahnya sedang melatih pasukan bola sepak Turki. Bagi persediaan UERO 2008. Dia memandang saya lalu bertanya apa saya nampak bintang di langit sana dan saya pun mendongak.”

Habis berkata, Kadir berhenti sebentar dan memasukkan lagi lima sudu nasi lemak ke dalam perut.

“Saya berkata tidak dan dia tersenyum. Katanya, begitu juga cintanya kepada saya. Ia ada tetapi tidak nampak seperti bintang di langit. Cuma apabila waktu malam dan malam tertentu sahaja ia akan terlihat,” kata Kadir lalu tersenyum. Dia kemudian kembali mengunyah nasi lemaknya.

“Anak Fetih Terim kemudian menyambung, kerana cintanya kepada saya itu seperti bintang, lalu , hatinya kepada saya umpama siang hari yang tidak akan pernah malam. Saya tidak akan nampak cintanya dan tidak akan peroleh manisnya. Saya hanya datang dalam hatinya pada saat hatinya gelap dan malam. Jadi untuk itu, dia harap saya akan faham. Cintanya tidak untuk saya. Usai dia berkata begitu saya bungkam,” terang Kadir lagi.

Saya mengaru kening, mengerut dahi. Tangan kanan di dalam poket saya genggam, saya keluarkan lalu memasukkan ke dalam poket kiri. Dia diam tetapi suapan nasi lemaknya tetap deras.

“Siapa nama anak Fetih Terim?” tanya saya kemudian lalu menarik nafas panjang.

“Hamit Altintop,” katanya perlahan.

Saya mengerut dahi. Setahu saya, Hamit Altintop itu lelaki, pemain tengah bola sepak Turki lalu bagaimana dia bisa...? Argh. Tangan yang diseluk di kocek kiri saya segera keluarkan.

“Kamu tidak usah khuatir. Saya tetap tabah dan tidak tergugah dengan peristiwa itu. Jadi cuba tersenyum untuk saya dan usah dikerutkan dahi. Jangan risaukan cerita cinta saya.”

“Kadir..,” kata saya perlahan.

“Tak perlu bersedih dengan cerita cinta saya. Saya sendiri sudah melupakannya,” kata Kadir lalu menghabiskan sisa-sisa nasi lemaknya itu.

“Sebenarnya, saya terlupa membawa duit. Itu sahaja dan Hamit Altintop itu lelaki dan saya percaya kamu bukan Saiful Bahri.”

Kadir tersedak.

1 comment:

Anonymous said...

hahaha