Friday, August 03, 2012

Jalan orang-orang yang dikurniakan nikmat

Saya menerima e-mel ini,
Assalamualaikum WBT.
Saya doakan tuan dan keluarga sentiasa dalam peliharaan Allah, amin. Maaf sekiranya e-mel ini mengganggu. 
Saya berbesar hati mahu berkongsi ini dengan tuan. Buatlah apa sahaja yang tuan mahu (mahu tulis semulakah, mahu jadikan idea penulisankah, jadikan inspirasikah dsb). Seperti biasa, saya mohon dirahsiakan identiti. Harapnya, ini dakwah kecil saya, mudah-mudahan dapat ganjaran pahala oleh Allah dan saya layak masuk syurga, amin.
Semoga tuan juga dapat pahala tuan, amin.
Terima kasih dan salam hormat.

Jadi, saya ambil kisah benar daripada si pengirim e-mel sebagai inspirasi untuk cerpen di bawah. Semoga bermanfaat.


Muda.

Pada usia saya yang begini, saya tidak pernah sekali terlintas berkenaan perkara itu. Tidak sesekali. Walaupun akal saya sudah teruji pintarnya pada kertas ujian, namun tetap juga saya tidak pernah bertanyakan soalan mudah itu.

Dan pada ketika saya bertanyakan soalan itu, saya bertanyakan pada saat hati saya tersembam pilu.

Sepupu. 

Antara ramai sepupu saya, dia antara yang saya paling senangi. Kami rapat sepertinya adik-beradik walaupun dia lelaki dan saya perempuan. Kami bermain bersama-sama, belajar juga bersaing dan paling memberi memori, kami merancang masa hadapan kami supaya ia seiring.

“Nanti tentu anak-anak kita rapat seperti kita,” kata dia membuatkan saya yang waktu itu malu-malu. Maklumlah belum lagi terfikir berkenaan cinta berlainan jantina.

Namun jauh dalam hati, saya benar-benar mengharapkan itu terjadi. Saya mengimpikan semoga anak dia nanti akan bermain-main dengan anak saya. Semoga anak-anak kami, bergembira, ketawa dan berduka bersama-sama, seperti mana kami lakukan.

Itulah perancangan manusia, yang belum tahu bagaimana hujungnya, dan hujungnya tiba juga pada hari itu dalam bentuk yang saya tidak sangka.

Belajar. 

Kali terakhir saya bertemu dia adalah tiga bulan lalu, sebelum saya berangkat melanjutkan pelajaran ke luar negara. Dia turut datang menghantar saya ke lapangan terbang, dan walaupun nasihat dia mungkin tidak sepilu nasihat ibu saya, dan tidak setegas nasihat ayah, tetapi tetap juga membekas dalam hati.

“Sudah belajar tinggi-tinggi, jangan lupakan saya,” kata dia ketawa.

Saya ikut ketawa tanpa sedar itulah ketawa yang terakhir kami kerana, tiga bulan kemudiannya, saya menerima khabar yang sepupu saya itu kemalangan jalan raya. Dia koma.

Hampir luruh segala semangat yang menopang jiwa saya. Sekiranya sahaja saya ini ada wang lebih, pasti waktu itu juga saya mahu pulang ke tanah air. Apakan daya, saya masih belajar dan masih ditanggung oleh keluarga dengan kos yang tidak sedikit.

Saya cuma mampu berpesan kepada keluarga supaya mengutuskan khabar berkenaan dia, dari semasa ke semasa. Selain itu tidak banyak yang saya mampu lakukan selain berdoa dan terus berdoa. Berdoa dalam sujud, berdoa pada siangnya, berdoa pada malamnya, dan berdoa di mana-mana.

“Ya, Allah selamatkan sepupu saya. Panjangkanlah umurnya.....Ya Allah, berilah diapeluang. Dia layak, ya Allah, dia layak... Tolong, ya Allah. ”

Namun Allah lebih tahu apa yang terbaik untuk hamba-Nya dan hari itu saya menerima khabar terakhir berkenaan dia... dia sudah berjumpa Penciptanya.

Saya menangis semahu-mahunya. Ya, semahu-mahunya.... Tidak ada lagi yang mampu saya lakukan selain menangis dan terus menangis, sehinggalah saya sering menyendiri hanya kerana tidak mahu rakan-rakan melihat merah mata saya.

Begitulah hidup yang sudah diatur oleh Allah untuk saya, langsung tidak saya menyangka, dalam keadaan saya paling pilu, dan pada ketika saya menyendiri itulah, saya diberi peringatan yang halus, dan ia bermula apabila saya bertanya, bilakah waktu saya akan tiba?

Sepupu saya yang seusia saya, yang masih muda sudah pergi terlebih dahulu, dan pasti itulah contoh paling dekat untuk diri saya, yang mati itu tidak kenal usia. Lalu bagaimana dengan amalan saya selama ini? Adakah sudah cukup? Bagaimana pula dengan dosa saya? Adakah masih tidak cukup-cukup?

Saya menjadi takut mengenangkan semua perkara itu. Takut yang akhirnya menjadi lapisan iman terakhir kepada saya, bagi memujuk diri supaya redha dengan ketentuan Ilahi dengan bisikan, “Redhalah.... Allah lebih sayang kepada dia. Lebih sayang kepada dia.”

Puaslah saya pujuk hati dengan kata-kata itu. Selain sedih, saya juga mula berasa gundah berkenaan keadaan diri yang serba kurang ini, dan dosa-dosa yang saya yakin sudah tebal menambah menjadi gelana.

Fikiran saya berkecamuk. Pada ketika sedih sepertinya menikam tembus ke hati, gusar pula ikut mencucuk. Tidak tahu di mana saya harus bermula, dan sekali lagi, selain menangis, lalu saya tambahkan doa, “Ya, Allah tunjukkanlah saya jalan keluar, ya Allah. Ya, Allah.... Ya Allah berikanlah saya petunjuk dan hidayah... ya Allah.”

Pada ketika kecamuk saya sudah meninggi, pada ketika itulah saya teringatkan soalan sepupu saya, soalan yang dia tanyakan semasa kami masih kecil, semasa kami pergi mengaji.

Soalan.

Waktu itu, saya sudah mampu mengingat dengan baik. Saya dan dia seperti biasa belajar mengaji daripada nenek, lalu pada setiap kali itu jugalah nenek akan menyuruh kami mengulang-ulang bacaan Al Fatihah, berkali-kali sebelum mula mengaji.

Usai mengaji itulah, pada suatu ketika kami duduk di tangga, dia bertanya, “Mengapa yang pertama sekali diajar kepada kita adalah Al Fatihah? Mengapa?”

Soalan masa lalu itu berputar-putar dalam fikiran saya yang berkecamuk, lalu tergerak hati saya membaca Al Fatihah berserta dengan maksudnya, dan apabila saya tiba pada ayat itu jantung saya berdegup kencang.... namun anehnya, kusut dan kecamuk dalam fikiran mula berkurang.

Tunjukanlah kami jalan yang lurus. Iaitu jalan orang-orang yang Engkau telah kurniakan nikmat kepada mereka, bukan (jalan) orang-orang yang Engkau telah murkai, dan bukan pula (jalan) orang-orang yang sesat.

Ya, Allah... air mata saya kembali menitik laju. Saya mengulang-ulang baca ayat itu, mengulang-ulang sehingga saya tidak mampu membilangnya lagi. Ternyata, dalam Al Fatihah itu sudah ada ayat yang cukup syahdu, ayat yang menjadi doa kepada mereka yang mahu beringat.Adakah itu sudah cukup menjawab soalan, "Mengapa yang pertama diajar adalah Al Fatihah?" Jujurnya saya tidak tahu, dan saya mahu tahu, tetapi untuk saya, mungkin itu sudah menjadi sebab bagi terus bersungguh-sungguh pada ketika membaca Al Fatihah.

Untuk sepupu saya itu, terima kasih kerana ketika pergimu, kamu meninggalkan soalan itu untuk aku jawab pada ketika hati sudah putus harap. Bahagialah kamu di sana. Walaupun kita tidak sempat membesarkan anak-anak kita bersama-sama di dunia, masih ada akhirat untuk kita. Semoga di sana, anak-anak kita akan saling bermain, seperti mana kita bermain dahulu. Al- Fatihah.

3 comments:

Anonymous said...

(':

R.T.W said...

Sungguh, ia mengingatkan saya kepada dunia selepas mati. =')

...miSS fAi... said...

ujian kehilangan nyawa orang yang kita sayang merupakan satu petunjuk dan hidayah buat kita. terpulang untuk bagaimana kita memikirkannya. sungguh, dukacita mampu membuatkan kita kembali kepada Allah. terima kasih ya Allah =')