Wednesday, November 15, 2006

Dunia aneh yang penuh ironi

Aku sebtulnya merasa aneh untuk hari2 kebelakangan ini. Seprti aku merasa ada sesuatu yang terjadi pada aku. Aku berada di dunia blog ini dengan rasa yang cukup aneh.

Aku mengenali beberapa orang blogger dan seolah menjadi kawan kepada mereka. Seperti Azim , laugh , Warna, Nyzra, Puteh , el, yani, King, Delin, pawana, Hamka, Me, dan beberapa orang lagi yang aku tidak mampu untuk tuliskan di sini (aku letih untuk copy paste satu2 url blog nya..ehehe). Aku kenal mereka di dunia blog, ironinya aku tidak pernah ketemu mereka di dunia realiti.

Dalam masa itu, di dunia realiti aku menegnali Farryna
Amin, NAimisa dan Pak Khalid. Aku pernah bersua malah ada yang hari-hari bersua. Hehehe. Mereka juga punyai blog. Ironinya, aku seolahnya tidak berkawan dengan mereka di dunia blog. Aneh.

Ini menyedarkan aku bahawa aku ini sebetulnya lebih suka hidup di dunia ilusi. Realiti pula aku akan tetap mahu ia jadi realiti tanpa mahu membawanya kedunia ilusi. Kerna aku tidak mahu dunia ilusi aku terganggu.

Jadi, jelas di sini, aku masih merasa aneh dengan falsafah hidup aku yang tersembunyi di balik keanehan ini. Aku kira nanti aku cuba meliaht hal itu dengan lebih serius dan menjadikannnya 1 entri . Hik.

20 comments:

kingbinjai said...

aku tunggu

naimisa said...

baik tidak kronik. tak mengapa.anda masih berkawan di dunia nyata. -:)

klik nama saya utk lihat perkampungan maya yang lebih besar.Ia menghubungkan saya dgn 100 orang ahli yg lain.

Amin Ahmad said...

haha..

ko tgk aku hari2..dan kau baca blog aku hari2..

cuma komentar kita sering biasa di dunia realiti..

dan yg penting lepas ni pustaka kecil aku sudah tidak dapat kau nikmati lagi..

dan aku mahu menjaganya lebih baik dari sekarang..hehe

me,myself n all around da world said...

lebih baik kau berkawan dgn teman2 realitimu itu...

kerna teman2 mayamu ini seringkali gak jujur dlm berbicara..=P

laugh said...

ha.ha.ha.
nama kiter ada kat situ..
cutenya..

Anonymous said...

Dingin,

Aku setuju dengan me, dunia alam maya adalah dunia khayalan, dimana terlalu ramai yang ingin jadi "cantik" tapi pada realitinya mereka ini adalah "jelek" !!! Sejelek jeleknya.

Jangan jengkel, kerna kamu bukan sendirian...terlalu ramai juga yang berasa begitu. Terimalah kenyataannya. Anggaplah kami tidak wujud dialam nyata.....

WarnaSari said...

ehmmm...adakah semua insan di dunia maya ini jelek???

elhakim said...

Namun bagi aku adalah sebaliknya,

Aku di alam maya ini mahu menjadi manusia yang sejelek-jeleknya kerana aku tidak berani berbuat begitu di alam nyata.

kah..kah..kah..kah

puteh seroja said...

ahahhahhaha

nape ni adik dingin?

ahahhahahha

aku setuju dengan pendapat elhakim!

ahahhahahah

p(^_^)q

arianna adrizal said...

kebelakangan ini sy pun lbh suka 'mendengar' org bercerita di sini berbanding bercerita di realiti. mungkin kerana sy boleh pilih cerita apa yg sy ingin dengar barangkali. haha!

sy, contoh manusia yg sukakan sesuatu yg indah2 dan membahagiakan :)

Yani said...

pada aku pulak.. dunia maya mempunyai cerita yang jujur.. kerana tanpa rupa.. tanpa kenal.. tanpa prasangka.. tanpa apa2 perasaan pun... kita saling berhubung... berbeda dgn dunia nyata.. kerana segala perhubungan mungkin sedikit sebanyak dipengaruhi oleh zahir kita...

Tanpa tujuan kita bercerita disini... akhirnya kita terperangkap disini..namun aku suka terperangkap disini...

Dingin... kamu memberi kredit pada kamu... tulisan kamu tidak berat .. dan tidak ringan...kerana kamu tidak 'jujur' menyebabkan aku suka bangat dgn cerita kamu.....tapi yang aku paling suka ... kesannya pada aku dan yg lain...

P/s : cerita engkau adalah untuk org hendak berfikir tentang hidup...tentang mati.. tentang cinta...

khairiena said...

tak mengapa.
yang penting kamu bahagia sih dengan kedua2nya.
sebab kedua2nya memberi kamu ruang untuk menjadi diri kamu sendiri ..
hewhewhew...

Anonymous said...

warna,

aku tidak mengatakan semua, tapi aku katakan TERLALU RAMAI....

Karl Firdaus Steward

Pawana Malam.. said...

sungguh aku terperanjat dgn komen2 rakan sekalian..

tidak spt ayg aku sangkakan..
aku mengambil jalan tengah..
"berbaik2lah dgn sesiapa sahaja mahupun di alam realiti atau maya.."

kerna ia sesungguhnya tetap suatu perhubungan walaupun tanpa rupa dn segalanya...

buat abg dingin...aku senyum melihat namaku turut tersenarai..
dan, abg dingin, sesungguhnya kehadiran teman maya ini sudah ditakdirkan....

nice to know u too..

WarnaSari said...

karlchinteng...
saya bertanya pada diri sendiri...bukan mempersoalkan pendapatmu

mUnies said...

aku sebenarnye..lebih senang membace tulisan mu...tp agak susah nk keluarkan idea untuk komen...
...x beri komen x bererti aku x bace tulisan MU!!!

azim said...

hurm... nama aku yang kamu sebutkan dulu.. terimakasih juga dgn promosi percuma itu..

aku malas mahu komen.. jika orang masih fikir tulisanku tidak jujur... baik saja aku menulis fantasiku dari sekarang.. dari menulis hidup realitiku yg berantakan..

aku juga terfikir utk menulis seperti kamu.. tidak perlu jujur menceritakan hidup realitiku... cuma menulis buat org fikir panjang.. atau langsung tidak faham apa yg ditulis kamu!

dingin said...

banyak nama dan aku aku dihinggapi penyakit malas utk memetik satu2 nama.

jadi secara rambang, aku hanya berkata,

hanya

Allah yang mengenal diri kita, kerna Dia yg mencipta kita?

lalu jalan mudah ntuk mengenal diri kita adalah menegenal siapa yang mencipta kita

erk, apa ia jalan mudah?

ehehe

Amin Ahmad said...

aik, yang aku pernah dengar dalam hadis lebih kurang bunyi "siapa nak kenal Allah s.w.t., kenal diri sendiri"..

yang ni terbalik lak..hehe

dingin said...

ya,

betul,

cuma untuk mengenal diri kita mulanya gimana?

pasti mulanya seprti yang di akui,

pelajari dulu sifat 20.

kerna sifat 20 itu lawannya diri kita.

ironi?

hihihi